Kniplinger til altermøblene i Jessheim Kirke
De tidligste kniplinger ble sannsynligvis fremstilt i Italia og Flandern på begynnelsen av 1500 tallet. Kniplinger er derfor en teknikk som stammer fra renessansen, den store kulturepoken der kunst og vitenskap blomstret i ett vårbrudd. Dette er tiden da Botticelli malte Våren der tidens stemning innfanges i bildet av de dansende gratiene i silkedraperier. Vestavinden Zefyr blåser på jorden og vekker blomster til live. Synet av kniplinger skaper da også en opplevelse av blomstrende forventninger til livet, av vår og renhet.
Det er to slags kniplinger: De sydde, som er de eldste, og de kniplede. Det er de siste vi har valgt til altermøblene.
Kniplinger har fra renessansen av vært mye brukt til kirkelige tekstiler. Det er derfor flott å kunne bruke noe håndlaget med en gammel teknikk i et moderne kirkerom.
Hvordan lages kniplinger? Dette er de tradisjonelle redskaper og materialer som brukes i fremstilling av kniplinger:
kniplepute
kniplepinner
prikkebrev
fine rustfrie knappenåler
tråd av en finhet som passer til arbeidet.
Til alteret har vi valgt en knipling som heter Krystall. Den er en teknisk vanskelig knipling, tegnet av den svenske tekstilkunstner Märte Afzelius og kniplet av Per-Ola Skoglund, Borås. Märte Afzelius komponerte mange kniplinger til sakral bruk, noen, som Kristall, med inspirasjon fra naturen og årstidene. Den klare Kristall skal stå fint til og peke opp mot altersmykket.
Til lesepulten har vi funnet kniplingen Kronan. Tidlige utgaver av denne kniplingen er kjent som ‘Christian IV’ kniplingen og er dermed en gammel klassisk blonde. Kronan på lesepulten er fra Anna-Lovisa Hartwicks mønsterbok i Ôstergötlands museum. Den er bearbeidet og rafinert av Föreningen Svenska Spetsar og kniplet av Hege Brit Randsborg, Oslo.
Til døpefonten har vi valgt Liljesprång, en moderne knipling, tegnet av Anna-Karin Bylund for Föreningen Svenska Spetsar og kniplet av Margery Sitkin, Oslo. Margery har kniplet og restaurert kniplinger og undervist i både teknikken, bruk og montering av kniplinger. Hun har vært til stor hjelp i prosessen med å finne egnede blonder og dyktige kniplere.
Kunstnerne som har laget altersmykket til kirken vokste opp med en mor som kniplet. Da spørsmålet kom opp om hva som skulle dekorere altermøblene, kom tanken raskt på kniplinger.
Kniplinger oppsto under renessansen og denne kulturepoken har vært en stor inspirasjonskilde for Eimund og Vebjørn. En av stjernearmene til altersmykket er dekorert med et håndtegnet kniplingsmønster.
Kniplingene på altermøblene føyer seg naturlig inn i sammenheng med altersmykket - som jo er en gjenfødt renessansestjerne. Dette er vårens egen ornamentikk!
Tekst Eimund Sand, Ane Sand og Margery Sitkin